Danes je Po nov 18, 2019 6:13 pm

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 63 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: granuliranje smodnika
OdgovorObjavljeno: Sr dec 28, 2005 11:43 am 
Odsoten

Pridružen: Po jan 19, 2004 1:18 pm
Prispevkov: 343
Ok iskalnik mi ni najdo zato bom tu napiso. Ka lohka ker po slovensko opise kak naj granuliram smodnik?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr dec 28, 2005 6:56 pm 
Odsoten

Pridružen: Po jan 19, 2004 1:18 pm
Prispevkov: 343
dej hury kak ti granuliraš ČS ???


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr dec 28, 2005 7:42 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Po jan 31, 2005 4:26 pm
Prispevkov: 1936
Kraj: Tam kjer zivim
Js uporabljam Sprej za odisavljenje doma, ampak to ni cist najbolse , naj ti razlozi prettey on ma velik znanja o tem :wink:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če dec 29, 2005 2:05 am 
Odsoten

Pridružen: Sr apr 07, 2004 2:55 am
Prispevkov: 335
Rahlo ga navlažiš s vodo in mu dodaš dekstrin 1-3 % in ga temeljito premešaš, nato ma ga na silo preseješ skozi redko sito (tisto za odcejanje testenin). Na silo pa pomeni, da ga z roko potiskaš skozi. Lahko pa uporabiš tudi stroj za mletje mesa s fino mrežico in brez noža!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če dec 29, 2005 1:58 pm 
Odsoten

Pridružen: Po jan 19, 2004 1:18 pm
Prispevkov: 343
ok hury a bi mi lohka ti opiso svoj postopek kr zmeri k delam dextirin se mi zažge :oops:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če dec 29, 2005 2:59 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Po jan 31, 2005 4:26 pm
Prispevkov: 1936
Kraj: Tam kjer zivim
Ja isto , sam da namest vode pa dextrina "navlazis" smodnik z spreju , potem pa isto naprej.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če dec 29, 2005 5:51 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
Dextrin mora bit ker če ne se ti granule razdrobijo v prah.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če dec 29, 2005 5:59 pm 
Odsoten

Pridružen: Po jan 19, 2004 1:18 pm
Prispevkov: 343
Ja sam ko sm js peko koruzno zrno 2h je blo mal rjavo pa se ni topil v vodi pa ceprov sm ga meso vsakih 20 min


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če dec 29, 2005 6:11 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
Moraš pečt koruzni škrob, dobiš ga v vsaki štacuni je pa od gustina al neki tazga.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 1:10 pm 
Odsoten

Pridružen: Sr apr 07, 2004 2:55 am
Prispevkov: 335
Ja zadevi se pravi Gustin-->gostilo za hrano!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 3:05 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Po jan 31, 2005 4:26 pm
Prispevkov: 1936
Kraj: Tam kjer zivim
Js sm delu brez dextrina in so mi vsen nastale granule , ki sm jih pa uporabu za starmine , sm pa naredu enkrat tud manjse granule in je tud vse vredu , kurc je edino ko se mi je susilo celo noc (na radijatorju)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 5:51 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Če dec 01, 2005 9:20 pm
Prispevkov: 499
Kraj: Maribor
kako dolgo pečeš, pa na keri temp.?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 6:18 pm 
Odsoten

Pridružen: Po jan 19, 2004 1:18 pm
Prispevkov: 343
a je vredu če sm kupo koruzni zdrob ne škrob???


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 6:21 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Če dec 01, 2005 9:20 pm
Prispevkov: 499
Kraj: Maribor
mislim da ne saj je koruzni zdrob samo zmleta koruza...škrob pa je izvleček...

Takšna pa je embalaža gustina
http://putfile.com/pic.php?pic=12/36311351620.gif&s=x11

cena:100 sit


Zadnjič spremenil mali bombaš, dne Pe dec 30, 2005 7:20 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 6:58 pm 
Odsoten

Pridružen: Sr apr 07, 2004 2:55 am
Prispevkov: 335
koruzni zdrob ni dober ker je to kot je že mali bombaš napisal. Primeren je samo koruzni ali pa krompirjev škrob, ki ga moraš pečti v pečici na 180°C 2 uri oz. dokler zadeva ne postane zlato rjave barve. Kropirjev škrob, pa si lahko pripraviš tudi doma (seveda iz krompirja). Pa če sedaj kdo misli, če je slučajno uporaben suh pire iz trgovine, ki ga zmešamo z vodo, naj povem da NI; (to sem napisal predvsem zaradi začetnikov)!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 7:19 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Če dec 01, 2005 9:20 pm
Prispevkov: 499
Kraj: Maribor
Naravni škrob [(C6H10O5)]n je bela, v vodi netopna snov, ki nastaja v rastlinah iz ogljikovega dioksida in vode ob prisotnosti klorofila. Potrebno energijo za potek reakcije pa rastlina dobi s fotosintezo. Škrob je sestavlja 20% amiloze (topna v vodi) in 80% amilopektina (netopen v vodi).

a) Priprava škroba iz krompirja

- olupite in na drobno nastrgajte štiri krompirje (približno velikosti teniške žogice)
- dobljeno zmes prelijte z vodo (toliko, da je vsa zmes pod gladino) in pustite stati 10-15 minut
- vmes večkrat premešajte
- precedite skozi gazo (v kozarcu imamo sedaj vodo in škrob na gazi pa celične membrane in beljakovine)
- vodo odlijte škrob pa posušite na suhi krpi

b) Priprava dekstrina

- škrob ob mešanju segrevajte v izparilnici* ta ob nastanku dekstrina porumeni

*kot improvizirano izparilnico lahko uporabite keramično skodelico za kavo (priporočljivo kakšno staro), saj vsi vemo, da so prave izparilnice kar drage.

Pripravil in eksperimentiral
Jaka Kobentar


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 7:56 pm 
Odsoten

Pridružen: Sr okt 27, 2004 7:10 pm
Prispevkov: 494
Kraj: Ljubljana
Joj no ljudje sj dex narest je pa resno najmanjši problem. Kupte lepo kilo navadne koruzne moke, dejte u pladnj pa lepo u pečico na 180°°C. Pol pa usake 10-20 minut pomešite. Čez 2 do 3 ure boste mel zlatorjav prah, to je dex. :) :)

LP PaNx.......................................................................................


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 8:11 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Če dec 01, 2005 9:20 pm
Prispevkov: 499
Kraj: Maribor
PaNx je napisal/-a:
Joj no ljudje sj dex narest je pa resno najmanjši problem. Kupte lepo kilo navadne koruzne moke, dejte u pladnj pa lepo u pečico na 180°°C. Pol pa usake 10-20 minut pomešite. Čez 2 do 3 ure boste mel zlatorjav prah, to je dex. :) :)

LP PaNx.......................................................................................


a si prepričan da moke?Ne škroba????


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe dec 30, 2005 8:24 pm 
Odsoten

Pridružen: Sr okt 27, 2004 7:10 pm
Prispevkov: 494
Kraj: Ljubljana
Oboje dela ... in moka in škrob ... uporabiš lohka poljubno stvar :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So dec 31, 2005 4:22 pm 
Odsoten

Pridružen: Sr apr 07, 2004 2:55 am
Prispevkov: 335
Že res, da se moka zlepi ko je mokra, saj smo na ta način delali obrazne maske pri likovnem pouku v OŠ. Ampak to ni dextrin!!!! Deluje tudi, ampak a je tako učinkovito!!!???


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 63 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group