Piro forum
http://forum.piroraj.org/

Zlati smodnik?
http://forum.piroraj.org/viewtopic.php?f=4&t=2092
Stran 1 od 2

Avtor:  Cronus [ Po feb 11, 2008 3:15 pm ]
Naslov prispevka:  Zlati smodnik?

Priznam da nisem specialist za kemijo, zato tudi sprašujem tukaj, ker nebi rad da se jaz ali kdo drug poškoduje...

včeraj sem naredil zlati smodnik in uspel mi je odlično. Zdi pa se mi, da je priprava dokaj nevarna, ker če pride malo smodnika v stik z ognjem lahko vse vrže v zrak...

po mojem je reakcija tega smodnika k dodamo sodo in tisto kuhanje je samo odparevanje odvečne vode...

Zanima me, če bi lahko posodo z smodnikom dal v pečico, kjer bi se pri stalni temperaturi 50-100C vse skupaj posušilo...

Ali bi bilo vredu ali ne?

Hvala vsem za odgovore!

Avtor:  Piro Freak [ Po feb 11, 2008 3:19 pm ]
Naslov prispevka: 

NE DELAJ ZLATEGA SMODNIKA!
Je preveč nevaren za domačo izdelavo!
Poskusi najprej s črnim, ko ti uspe narediti zelo dober BP, preidi na FP-je.

Avtor:  perkac13 [ Po feb 11, 2008 3:37 pm ]
Naslov prispevka: 

Ma saj ni niti nevarno, če ne delaš na odprtem ognju.
Verjetno lahko sušiš pr 50°C brez problema, za večjo temperaturo pa nisem siguren.

Avtor:  NUKE [ Po feb 11, 2008 3:37 pm ]
Naslov prispevka: 

Cronus verjetno bi bilo vredu. Če pa že delaš zlati smodnik pa bolše da uporabiš hotplate. Drugače se meni izdelava ZS ne zdi pretirano nevarna.

Avtor:  Roky_AK-47 [ Po feb 11, 2008 3:38 pm ]
Naslov prispevka: 

Piro Freak je napisal/-a:
NE DELAJ ZLATEGA SMODNIKA!
Je preveč nevaren za domačo izdelavo!
Poskusi najprej s črnim, ko ti uspe narediti zelo dober BP, preidi na FP-je.


menda si zamenjal z rumenim ki je bolj nevaren :wink:

Avtor:  Piro Freak [ Po feb 11, 2008 3:42 pm ]
Naslov prispevka: 

Izgleda :oops:

Avtor:  miner [ Po feb 11, 2008 5:23 pm ]
Naslov prispevka: 

Da ne boste mislili, da zlati smodnik ni nevaren, mojemu prijatelju je use pognalo u luft pa je moral iti v Lj. v očesno klinko al kaj je že.

Avtor:  Roky_AK-47 [ Po feb 11, 2008 5:30 pm ]
Naslov prispevka: 

lol hoditi po pločniku je tudi nevarno mi se pogovarjamo bolj o stopnji nevarnosti na področju smodnikov (mešanic)

kaj pa se mu je točno zgoidilo ?

Avtor:  miner [ Po feb 11, 2008 5:35 pm ]
Naslov prispevka: 

Ja, kuhal je ZS na navadne gorilniku s tem je pa še dodal notri črni pigment (poveča hitrost gorenja ZS-ja) in vrjetno ni videl kje se mu preveč smodi pa je use v luft vrglo. Drugace pa je imel opekline na obrazu pa za eno oko niso vedli ali bo ozdravel ali po doživljensko poškodvan.

LP Mark

Avtor:  Roky_AK-47 [ Po feb 11, 2008 5:37 pm ]
Naslov prispevka: 

žal ampak če je bil brez izkušenj dovraga spreminjal sestavo neki pigment WTF kuhal brez očal maske zaščite ne zamerit ampak sam si je kriv :wink:

Avtor:  dejko1 [ Po feb 11, 2008 5:58 pm ]
Naslov prispevka: 

Hmm... pač je dobro uporabljati zaščitna sredstva :lol: ne priporočam sušenja občutljivih pirotehničnih mešanic v pečici, ker je termostat zelo "relativen", kar se tiče temperature, razen če imaš takega z senzorjem, ki se ga vklopi v not. stran pečice (digitalna nastavitev), pa še v tem primeru lahko pride do točkovnega pregrevanja. Poleg tega se bo v primeru vžiga pečica če imaš srečo samo odprla in spustila "fireball", če sreče nimaš pa bo vse skupaj eksplodiralo...

Avtor:  Miha2 [ To feb 12, 2008 3:11 pm ]
Naslov prispevka: 

A ve kdo formulo od ZSja? Ker me res zanima kako zgleda. Pa sem gledal na internetu (google) pa nism nič našel, samo primerjavo lastnosti ČS pa ZS.

Avtor:  NUKE [ To feb 12, 2008 3:18 pm ]
Naslov prispevka: 

ZS nima formule ker je mešanica snovi in ne spojina!!

Avtor:  nejc@ [ To feb 12, 2008 3:24 pm ]
Naslov prispevka: 

mislim da je ZS homogena mešanica natrijevega askorbata in kalijevega nitrata.

Avtor:  domzalcan13 [ To feb 12, 2008 3:31 pm ]
Naslov prispevka: 

ewo menšanca za ZS

6:4:2 - KNO3 : C vitamin : soda bikarbon

no tko jst delam pa je dobr

LP

Avtor:  okoljevarstvenik [ To feb 12, 2008 3:34 pm ]
Naslov prispevka: 

Ko se zmes peni, je to zaradi reakcije med askorbinsko kislino in natrijevim hidrogenkarbonatom, v tej reakciji nastane natrijev askorbat. In to je ABSOLUTNO preveč NaHCO3.

Avtor:  tomazz [ To feb 12, 2008 4:24 pm ]
Naslov prispevka: 

Formula od domžalčana je malo "feik". Tko, da za bol natančni si poglej na forumu kemija.org


l.p. Tomaž

Avtor:  okoljevarstvenik [ To feb 12, 2008 5:00 pm ]
Naslov prispevka: 

Če je bilo to slučajno namenjeno meni, te lahko potolažim da pravilen recept poznam in moram reči, da se obnese odlično.

Avtor:  Roky_AK-47 [ To feb 12, 2008 7:21 pm ]
Naslov prispevka: 

lol sode bikarbone daš kanček čisto malo vrh noža nekje na 10g pa je čist dovolj ;)

Avtor:  noragaza [ To feb 12, 2008 10:17 pm ]
Naslov prispevka: 

deluje tudi brez sode ...

Stran 1 od 2 Časovni pas: UTC + 1 ura
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/