Piro forum
http://forum.piroraj.org/

salutni možnar
http://forum.piroraj.org/viewtopic.php?f=24&t=3947
Stran 1 od 1

Avtor:  piroman [ Ne jan 12, 2014 3:06 pm ]
Naslov prispevka:  salutni možnar

Jaz imama pa v načrtu izdelat približno tak možnar: https://www.youtube.com/watch?v=YgX0ig7TRx4 namenjen samo za pokanje ne za izstreljevanje krogel sam mam pa en problem zanima me če bi tisto ploščo uzpod samo privaril če bi držala in če kdo ve kje bi dobil tisto železno ploščo za spodaj. naredil sem že manjši jekleni top(PROTOTIP) in je deloval odlično ampak moram poskusiti še kaj močnejšega :lol:
lp.piroman :wink:

Avtor:  Pentan [ Ne jan 12, 2014 4:39 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

Nevem, kovine meni niso nikoli dišale. Najdi neko debelostensko (!) cev za tole, po možnosti iz inox-a. Pa glej, da ne bo pre dolga. Spodaj bo pa tudi zanimivo zatesniti. Po moje bi lahko pri strugarju dobil kakšen kovinski čep, ki ga vstaviš noter in zavariš. Samo bi bilo potrebno tole res dobro zavariti, da nebodo kosi kovine leteli naokrog. Lahko še skozi cev in čep zavrtaš luknjo in čez porineš še kakšno kovinsko palico, ki jo odrežeš in na robovih privariš na cev.

Avtor:  tomazz [ Ne jan 12, 2014 9:58 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

Kakšen fi pa bi delal 2" ?

Pojdi v žekeznino (merkur, kmetiska zadruga, trgovine z vodovodnim materialom) in kupi debelostensko železno cev.. Najlažje boš dobil vodovo pocinkano cev.

Na vododovodno cev lahko urežeš navoj (lahko je tudi že vrezan, vprašaj v trgovini kdo bi ga lahko naredil ali neseš nekomu ki se ukvarja z vodovodom) v trgovini se pa najbrš dobi tudi čep za te cevi katere lahko privijačiš na/v cev

Druga vrjanta je, da greš do strugarja in mu naročiš da ti naredi čep za to cev (cev prineseš s sabo) in ga privariš v cev, lahko bi ga tudi privijačil ampak bolje in lažje je privarit

Tretja opcija kupiš v železnini "flohajzl" (dolga železna plošča) debel toliko kot stena cevi ali debelejši in malo šerši od cevi (rabiš kvadrat cca 1 cm x1 cm večji od zunanjega premera cevi) potem pa jo pa privariš na cev in obrežeš, obrusiš ob varu (vara je dobro če ostane nekaj mm (da ni pobrušen čep ravno z cevjo.

Četrta opcija je, da narediš lesen čep katerga priviješ z lesnimi vijaki v cev v primiru če nafilaš preveč popustijo vijaki in leti čep iz cevi in ne kovinski kosi. Pri te možnosti je več možnosti, da popustijo vijaki kot pri varjenju ali vijačenju in čep pri taki hitrosti je nevarn podobno kot kovina.

Potem zvrtaš luknjo za vžigalno nekaj mm nad čepom (lukna naj bo primerna vrvici ki jo boš uporabljal)

Če se bojiš, da bi cev razneslo in bi leteli kovinski koščki, lahko po cevi (na spodnjem delu pri čepu recimo 3 cm od konca čepa) po dovžini zarežeš kakno zarezo (ne več kot 0,5mm) s tem ošvogniš material in če ga bo odprlo ga bo tam, s tem preprečiš letenje kovinskih koščkov.


Na top lahko navariš noge (tako kot v videu) lahko ga pa nasloniš na kaj drugega (drevo, lesene kvadre, vkopleš v zemlo)

prižigaš ga vedno z dovol dovgo vžigalno in vedno se umakneš dovol daleč. Pri četrti vrjanti priporočam, da stojiš "ob" topu in ne za njim ker ti lahko prileti čep.. Vedno upoštevaš dejstvo da če te zadane dovol velik kost te lahko ubije (ubije gledalce...) zato uporabljaj čimvečjo varnostno razdaljo...


Ne odgovarjam za poškodbe ki lahko nastanejo pri izdelavi in med uporabo topa!

Avtor:  piroman [ Po jan 13, 2014 1:31 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

no najlepša hvala obema za izčrpne podatke pomoje da bom naredu tako da bom šel kupit eno debelostensko brezšivno cev fi:2"in še eno tako debelostensko cev,ki se bo prilegala čeznjo ter ju najprej zlepil skupaj z epoxy lepilom da se ne bosta premikali nato jih bom še zavaril za tisti čep spodaj bom pa rekel enmu strugarju ki je družinski prijatelj,da mi bo naredu čep ,ki ga bom privaril na dno te cevi ter naredil nogice no pa še enkrat hvala za izčrpne podatke. kmalu pa lahko pričakujete kkšne fotografije upam da kmalu.

lep pozdrav piroman :wink:

Avtor:  tomazz [ Po jan 13, 2014 8:32 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

Upam, da boš varil s co2 varilnim aparatom ker na elektrode je bol tako rabiš precej močno zadevo da je dobro zavarjeno in drži tako kot mora...+ nekaj znanja v vsakem primeru

Glede epoxija bi pa jaz raje notranjo cev pobrusil po zunanjem robu in zunanjo po notranjem robu, da ko jih daš skupaj (eno v drugo) dobiš tak V med cevema ( cca 4-5 mm globok pobran rob ) potem pa ta V zavariš in pobrusiš.. Pomoje najbolje ker z epoxjem je malo brezveze packat ker nebo takega efekta.. na spodnjem delu pri čepu narediš podobno..

V kratkem se bom tudi sam spravil nekaj takega naredit ker 28 mm je malo malo, samo, do materiala moram pridt pa bom poslikal..

Avtor:  piroman [ Po jan 13, 2014 8:38 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

no dej pa mal poslikej aja pa tomazz ful tega materiala maš v merkurju v naklem(GRADBINKA) pa maš tm use kar si poželiš :lol: pa use premere šivnih in brezšivnih cevi in tudi zapolnjenih pa ti tm sam rečeš kolk dolgo češ pa odreže pa stehta no da povem mene je pršlo 2 evra za moj prototipni top pa je kr blo nekej teže.


lep pozdrav,piroman :wink:

Avtor:  tomazz [ Po jan 13, 2014 9:38 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

Ja sej vsi merkurji (lj. vič, logatec..) kateri prodajajo železo imaš to tud kmetiske zadruge in podobno cene so pa tm tm.. samo izbera je mogoče malo manša.. (merkur na viču mislim, da ma največ ker je res velk skladišče)

No upam, da mi uspe ta tedn nabavt materjal in poslikam..

Avtor:  piroman [ To jan 14, 2014 7:50 am ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

ok sam kolk colskega pa boš ti naredu ?

ps:aja jst morm še mal počakat sm dons hotu dat gor en posnetek od streljanja z mojim prototipom,sam mi je smodnika ravno zmanjkal tok da posnetek more še mal počakat slike pa pridejo upam da kmalu.

lp,piroman :wink:

Avtor:  tomazz [ To jan 14, 2014 6:47 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

Ne vem kako bo velik to se bom odločil ko bom kupoval cev :P pomojm okrog 2,5" več ne ker je potem že prevelika poraba smodnika.. nekje 45 mm notranji premer.. Da lahko tudi kak manši shell sprobaš itd.. Dolžine pa nekje 60-80 cm

p.s. temo sem prestavil v bol primern podforum saj menim, da ne spada sem..

Avtor:  piroman [ To jan 14, 2014 8:30 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

ok,ti kar prestavi sej sem že jst se zmotu da sem dal sem, sam nism vedel kam jo dati se pa opravičujem za nevšečnosti :oops:


lp,piroman :wink:

Avtor:  masterofdisaster [ So dec 27, 2014 4:33 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

Po dolgem času nekaj z moje strani. 40mm možnar: https://www.youtube.com/watch?v=CwOzwi25aGs

Avtor:  masterofdisaster [ Sr jan 28, 2015 9:17 pm ]
Naslov prispevka:  Re: salutni možnar

Še lepše posneto: https://www.youtube.com/watch?v=aYvmHQp ... e=youtu.be

Stran 1 od 1 Časovni pas: UTC + 1 ura
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/