Danes je To maj 26, 2020 6:10 am

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 76 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 11:28 am 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 20, 2011 7:18 pm
Prispevkov: 540
ok, zdej sem si na par vprašanja odgovoril, vseeno me pa zanimajo še vaše izkušnje.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 11:30 am 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
bdbstone je napisal/-a:
zdravo, danes sem končno dobil grafitne elektrode(k so za modelarstvo drgac) in pognal svojo "celico". zdej mam pa par 'questions'. Namreč, na internetu sem dobil občutek tak da je ful težko dobit ven klorate iz klorida, da potrebuješ pravo napetost, tok, zelo važen je PH, celo razdalja do elektrod je važna in me zanima kakšne izkušnje imate sami? Tok skozi elektrode sem naštimal da je 1A, napetost nisem pomeril sam more bit tam nekje okol 12-15V(imam drgač za nastavljat, pa jo lahko tut pomerim), uporabil sem navadno(jodirano) kuhinjsko sol(ok klele vem da sem ga mal pomočil, sam nisem imel nič drugega pri roki), PH nisem pomoeril... Nekje sem bral da more bit napetost v rangu 3,5V-4,5V. Je to res? Kako pa veš kdaj je elektroliza končana in so se vsi kloridi pretvorili v klorate?

LP, bdbstone.


Ja, napetost mora bit res čim manjša, 3.5-4.5V je kar optimalno, jaz sem pa recimo delal okoli 10V. Tok je pa dobro, da je čimvečji, 1A sicer tudi deluje samo gre zadeva precej počasi. Z razmakom med elektrodama lahko do neke mere reguliraš Tok, bližje ko so, večji Tok bo.

Kdaj zadevo zaključit? Neke natančne metode za določevanje ni, najbolje je nardit test z metilenskim modrilom, če je pozitiven je že prisoten perklorat in je začela potekat oksidacija klorata, takrat naj bi že zmanjkalo kloridov. Kokrkol obrneš boš na koncu dobil zmes Klorata in Perklorata tako da je najlažje zadevo potegnit do konca do perklorata. Začet je pa itak najbolj z Natrijevim kloridom ker so Klorati in perklorati natrija bolj topni, tako da je vso zadevo lažje filtrirat in v končni fazi dobiš čistejši produkt (NaClO4(aq) + KCl(aq) -> KClO4(s) + NaCl(aq))


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 12:19 pm 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 20, 2011 7:18 pm
Prispevkov: 540
LP, hvala za odgovor.

A je od napetosti tudi odvisno koliko produkta dobiš na koncu? Jst imam drugače vezan na voltni usmernik, tak da lahko napetost štelam, toka sicer ne.. Elektrode sem dal čist skupi, sam še vedno nisem prišel do tisth <5V/>1A, tak, da sem na koncu poskušal raztopiti še nekaj soli(kanta je velika, skupaj sem raztopil nekaj več kot 1kg soli!!), prišel pa na napetost 9V pri toku 1A. :? :cry:

Drugače pa nekje pri >3Amperih se začne iz elektrod kaditi, tak da se mi zdi, da je nekje 2-3A idealno, sam si moram še prej omislit eno manjšo celico..


Zadnjič spremenil bdbstone, dne Pe jul 22, 2011 12:31 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 12:30 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
Če se ne motim se zaradi višje napetosti stvar le nekoliko bol greje... Drugač je pa amperaža sorazmerna s produktom. Če bi rad tisto kilo kmal ponuco probi zvišat tok :wink:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 12:32 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
bdbstone je napisal/-a:
Zdravo, a je od napetosti tudi odvisno koliko produkta dobiš na koncu? Jst imam drugače vezan na voltni usmernik, tak da lahko napetost štelam, toka sicer ne.. Elektrode sem dal čist skupi, sam je bil napetost še vedno previsoka, tak, da sem na koncu poskušal raztopiti še nekaj soli. Trenutno imam napetost 9V pri toku 1A.


Količina produkta je neodvisna od napetosti/toka, v končni fazi bo zreagirala vsa kočičina natrijevga klorida, samo dlje bo trajal. Drugače pa menda gre ta zadeva precej dobro z računalniškimi napajalniki kjer maš 12V napetosti in precej visok tok, nekaj sem sicer probaval samo mi ni uspelo (sicer se pa tut nism hudo lotil tega). Če maš kakšen napajalnik odveč probaj, verjetno bi deloval precej dobr za manjše količine. :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 12:34 pm 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 20, 2011 7:18 pm
Prispevkov: 540
ja, sej tole mene zanima kolk bo zdejle trajal da mi tehle 1kg 'pokuri':DD

LP, hvala vama.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 12:40 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
Nek okviren čas lahko klele zračunaš
http://www.vk2zay.net/calculators/?body=chlorates.php
Izkoristek je okol 50% (ponavadi)

Drugač je pa klele tut par nasvetov kako se zadeve lotit, zanimivo branje
http://www.vk2zay.net/article/63


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 12:41 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
Hmm ena enačba obstaja drugač pri kateri opuštevaš tok, osidacijo/redukcijo in množino pa dobiš čas. Sam to je zakopano nekje globoooko v mojih starih zvezkih tko da nevem točn... Lahko pa probam poiskat na netu :wink:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 12:42 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
Al pa enostavno vpišeš v tistle kalkulator zgoraj :lol: :lol:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 2:07 pm 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 20, 2011 7:18 pm
Prispevkov: 540
uf sem vpisal. 1000gr pri 1A je 30 tednov :shock:

pa ravno zdej naročam nov hladilnik za svoj usmernik. tja do 8A bi mi moral po predelavi it. če pa nau bomo pa dva vezal skupaj.(usmernika mislim) :twisted:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Pe jul 22, 2011 7:36 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: Če mar 11, 2010 2:15 pm
Prispevkov: 603
Za proizvodnjo kloratov si najprej pripravi nasičeno raztopino NaCl v vodi. Vedi, da boš takšno celico z 1Kg ali več raztopljene soli lahko napajal zelo dolgo. Kot so že ostali omenili, mora biti tok čim večji in napetost čim nižja. Višja kot je napetost, več električne energije trošiš v prazno. Napetost potrebuješ za to, da elektroliza sploh steče, idealna vrednost pa je nekje okoli 3.6V.

Ta sicer ni odvisna samo od razdalje med obema elektrodama temveč tudi od površine elektrod, koncentracije elektrolita, materijala elektrod, primesi v raztopini, oblike elektrod, itd. Če uporabljaš grafitne elektrode oz grafitne (karbonske) palice, ti svetujem, da jih napokaš čim bolj skupaj (1 do 2 mm prostora vmes). Takole naprimer zgleda moja skupina elektrod iz grafitnih palic (4mm premer):

A K A K A K
K A K A K A
A K A K A K
K A K A K A

A - Anoda
K - Katoda


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: So jul 23, 2011 5:28 am 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 20, 2011 7:18 pm
Prispevkov: 540
zdravo. lahko vprašam kje ste kupili elektrode? Jst imam tole: http://www.cool-pc.org/artikel/34619/carbon-rod-8mm-1m sam je problem, ker čim je tok mal višji se mi takoj začne iz njih kaditi..


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: So jul 23, 2011 7:29 am 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
To da se kadi je mislim da dost normalno. Grafit je porozen in iz njega izpareva voda zaradi visoke temperature zaradi napetosti. Nej nebi blo nič hudga razen če ti bo začel pokat pa se luščit...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: So jul 23, 2011 8:15 am 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
A si ti siguren da je tole grafit? Da ni kakšen ogljikov kompozit.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: So jul 23, 2011 10:59 am 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 20, 2011 7:18 pm
Prispevkov: 540
ja, se mi zdi, da je tole ogljikova cevka(pomojem ista stvar kot je tudi v nekaterih vrst baterij). Prevaja pa le, pa tut razpadla mi še ni. Edin problem je doseč dober stik(sem ugotovil da je to k se mi je dimilo, verjetno zaradi slabega stika med kleščami in elektrodo, ker na tistem mestu nekje je stvar zelo-zelo vroča in nekje tam se mi tudi kadi).. Zaradi tega imam verjetno tudi problem ker po nekem času stik izgubi.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: So jul 23, 2011 8:38 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
Ja tole ja pa znan pojav pri grafitu. Kontakte grafit-grafit so oporabljal na membrani v prvih mikrofonih. Se spounem ponekot mi je celo žaret hotu grafit :wink: Težava grafita je tut da je polprevoden. Če maš dolgo palco je na koncu še komi kej toka. No odvisno od sestave


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: Ne jul 24, 2011 3:06 pm 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 20, 2011 7:18 pm
Prispevkov: 540
minerec je napisal/-a:
Ja tole ja pa znan pojav pri grafitu. Kontakte grafit-grafit so oporabljal na membrani v prvih mikrofonih. Se spounem ponekot mi je celo žaret hotu grafit :wink: Težava grafita je tut da je polprevoden. Če maš dolgo palco je na koncu še komi kej toka. No odvisno od sestave

Ja, sej gljih to je. Meni včasih tudi malo žari, k je slab kontakt.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: To jul 26, 2011 12:09 pm 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 20, 2011 7:18 pm
Prispevkov: 540
dolg sem rabil, da sem ugotovil da so te ogljikove palce, ki jih uporabljajo za modelarstvo(nekje sem zasledil da je to mešanica ogljikovih cek in epoksi smole) za elektrolizo neuporabne..

PGF: fajn sajt. Te lohka vprašam kje si ti nabavil svoje grafitne palce?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: To jul 26, 2011 12:45 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
bdbstone je napisal/-a:
PGF: fajn sajt. Te lohka vprašam kje si ti nabavil svoje grafitne palce?


Uh, tole je pa že nekej cajta šlo mim, nažalost se ne spomnim več kje. Vem pa da sem nabavil v Sloveniji.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Natrijev klorat(V) z elektrolizo
OdgovorObjavljeno: To jul 26, 2011 2:05 pm 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 20, 2011 7:18 pm
Prispevkov: 540
aha, sem že našel: viewtopic.php?f=13&t=1835&start=40

bom vprašal če jih še imajo..


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 76 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group