Danes je Po nov 18, 2019 5:51 pm

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 96 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 4:58 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Ne jul 01, 2007 5:14 pm
Prispevkov: 376
Kraj: lesce
Blednik je napisal/-a:
Jaz vem po občutku kako cink v baterijah zgleda. Drugače pa lahko napraviš dokazilno reakcijo za cink npr: Košček kovine raztopiš v razredčeni HCl in dodaš kalijev heksacianoferat(II) - K4[Fe(CN)6]. Če je v raztopini prisoten cink (Zn2+), se mora izločiti bela kristalinična oborina - K2Zn3[Fe(CN)6]2, ki je topna v alkalnih raztopinah (NaOH) in amonjaku (NH3).


no sej ni tok kompliciran das v klorovodikovo kilsino pa nastane vodik sam nvm kje klorovikovo kislino dobit(nardit) zato sm misli da je se ksn lazji nacin


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 5:04 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
minercek je napisal/-a:
Blednik je napisal/-a:
Jaz vem po občutku kako cink v baterijah zgleda. Drugače pa lahko napraviš dokazilno reakcijo za cink npr: Košček kovine raztopiš v razredčeni HCl in dodaš kalijev heksacianoferat(II) - K4[Fe(CN)6]. Če je v raztopini prisoten cink (Zn2+), se mora izločiti bela kristalinična oborina - K2Zn3[Fe(CN)6]2, ki je topna v alkalnih raztopinah (NaOH) in amonjaku (NH3).


no sej ni tok kompliciran das v klorovodikovo kilsino pa nastane vodik sam nvm kje klorovikovo kislino dobit(nardit) zato sm misli da je se ksn lazji nacin


HCl Dobit je pa ja najmanš problem. 20% je standard za odstranjevanje vodnega kamna. HCl imajo v merkurju in mavrici.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 5:10 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: To mar 21, 2006 8:00 pm
Prispevkov: 1428
vodik boš dobil iz skoraj vsake kovine če jo vržeš v HCl.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 5:10 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Ne jul 01, 2007 5:14 pm
Prispevkov: 376
Kraj: lesce
jst tega ne razumem a je solna pa klorovodikova kislina eno in isto k v sol nm je ucitlca rekla da ne na rekla je tud da jo mamo v želodcu. Sam na tv sm ze velikrat gledu da je solna kislina v želdcu.

A mi lahka kdo to mal razjasni.


Btw za solno vem da se dobi v merkurju


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 5:25 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: So jan 28, 2006 7:07 pm
Prispevkov: 2208
Kraj: pakistan
ja je ;) paprobaj pisat malo obolj ločljivo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 6:40 pm 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 11, 2007 5:37 pm
Prispevkov: 1253
Solna kislina je v želodcu, vendar je v koncentraciji 0,5%. Tam je zato,da nas ščiti pred raznoraznimi klicami, ki so v hrani(želodec samo "razkuži" hrano in je ne prebavi kot nekateri mislijo).
Malo poguma zber pa pejt v merkur pa kup. :P
Jest sm tam dobil 30% solno kislino.
Kje dobiš brez problemov kalijev heksa cianoferat?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 6:53 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
bazilisk je napisal/-a:
Solna kislina je v želodcu, vendar je v koncentraciji 0,5%. Tam je zato,da nas ščiti pred raznoraznimi klicami, ki so v hrani(želodec samo "razkuži" hrano in je ne prebavi kot nekateri mislijo).


Želodec ABSOLUTNO ni pristojen samo za razkuževanje hrane. Ena izmed nalog je razgradnja velikih molekul ki se potem v tankem črevesju lažje absorbirajo kar je za moje pojme prebava. Prebava se začne že v ustni votlini. HCl je v želodcu predvsem zaradi pepsina ki deluje le v kislem okolju, pepsin je pa pomemben pri razgradnji beljakovin.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 8:08 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe jun 16, 2006 1:41 pm
Prispevkov: 1569
Kraj: prelepa gorenska
bazilisk je napisal/-a:
Solna kislina je v želodcu, vendar je v koncentraciji 0,5%.


Naša učiteljica za kemijo je rekla da je v želodcu al kjer kol že 4-5% HCl(iz osnovne), v četrtek pri osnovah ekspirementalne kemije sem pa slišov da nj biv želodcu imeli tudi malo HF-kar pa ne vrjamem niti malo ...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 8:12 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
noragaza je napisal/-a:
bazilisk je napisal/-a:
Solna kislina je v želodcu, vendar je v koncentraciji 0,5%.


Naša učiteljica za kemijo je rekla da je v želodcu al kjer kol že 4-5% HCl(iz osnovne), v četrtek pri osnovah ekspirementalne kemije sem pa slišov da nj biv želodcu imeli tudi malo HF-kar pa ne vrjamem niti malo ...


Haha, to pa je nek novga ja


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 8:43 pm 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 11, 2007 5:37 pm
Prispevkov: 1253
Pretty green flames je napisal/-a:
bazilisk je napisal/-a:
Solna kislina je v želodcu, vendar je v koncentraciji 0,5%. Tam je zato,da nas ščiti pred raznoraznimi klicami, ki so v hrani(želodec samo "razkuži" hrano in je ne prebavi kot nekateri mislijo).


Želodec ABSOLUTNO ni pristojen samo za razkuževanje hrane. Ena izmed nalog je razgradnja velikih molekul ki se potem v tankem črevesju lažje absorbirajo kar je za moje pojme prebava. Prebava se začne že v ustni votlini. HCl je v želodcu predvsem zaradi pepsina ki deluje le v kislem okolju, pepsin je pa pomemben pri razgradnji beljakovin.


Ja tale solna kislina je pomembna za razgradnjo (primer: disaharidi, polisaharidi).
Nekateri smatrajo začetek prebave že v ustih, kar je po eni strani prav, saj se hrana spremeni v kašasto snov, podobno se zgodi tudi v želodcu, s tem da poteče tukaj razgraditev večjih molekul škroba, ogljikovih hidratov,...
Nekaj znanstvenikov tdi, da se prebava začne že v ustih, ostali pa, da se začne v črevesju.
Tu bakterije, ki jih je v človeškem črevesju 1 kilogram pridno predelujejo kašo ki prihaja iz želodca, razgrajene snovi pa absorbiraju črevesne dlačice, v katerih je polno kapilar. Tako prihaja hrana v kri.
Človek pa živi v simbiozi z bakterijami, ki mu v zameno za varen dom v človesju predelajo kar velkio hrane. Seveda hrano predelujejo tudi črevesne dlačice.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 8:46 pm 
Odsoten

Pridružen: Ne mar 11, 2007 5:37 pm
Prispevkov: 1253
Pretty green flames je napisal/-a:
noragaza je napisal/-a:
bazilisk je napisal/-a:
Solna kislina je v želodcu, vendar je v koncentraciji 0,5%.


Naša učiteljica za kemijo je rekla da je v želodcu al kjer kol že 4-5% HCl(iz osnovne), v četrtek pri osnovah ekspirementalne kemije sem pa slišov da nj biv želodcu imeli tudi malo HF-kar pa ne vrjamem niti malo ...


Haha, to pa je nek novga ja

To bolj težko vrjamem da je v želodcu tudi HF. :shock:
Drugače pa se učiteljica moti, ker je solna kislina 0,5-0,4%.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 8:55 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: To mar 21, 2006 8:00 pm
Prispevkov: 1428
ogljikovi hidrati se pretvorijo že v ustih kakor jaz vem, zaradi encimov. V želodcu se razgrajujeo beljakovine.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: So sep 15, 2007 9:17 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
bazilisk je napisal/-a:
Pretty green flames je napisal/-a:
bazilisk je napisal/-a:
Solna kislina je v želodcu, vendar je v koncentraciji 0,5%. Tam je zato,da nas ščiti pred raznoraznimi klicami, ki so v hrani(želodec samo "razkuži" hrano in je ne prebavi kot nekateri mislijo).


Želodec ABSOLUTNO ni pristojen samo za razkuževanje hrane. Ena izmed nalog je razgradnja velikih molekul ki se potem v tankem črevesju lažje absorbirajo kar je za moje pojme prebava. Prebava se začne že v ustni votlini. HCl je v želodcu predvsem zaradi pepsina ki deluje le v kislem okolju, pepsin je pa pomemben pri razgradnji beljakovin.


Ja tale solna kislina je pomembna za razgradnjo (primer: disaharidi, polisaharidi).
Nekateri smatrajo začetek prebave že v ustih, kar je po eni strani prav, saj se hrana spremeni v kašasto snov, podobno se zgodi tudi v želodcu, s tem da poteče tukaj razgraditev večjih molekul škroba, ogljikovih hidratov,...
Nekaj znanstvenikov tdi, da se prebava začne že v ustih, ostali pa, da se začne v črevesju.
Tu bakterije, ki jih je v človeškem črevesju 1 kilogram pridno predelujejo kašo ki prihaja iz želodca, razgrajene snovi pa absorbiraju črevesne dlačice, v katerih je polno kapilar. Tako prihaja hrana v kri.
Človek pa živi v simbiozi z bakterijami, ki mu v zameno za varen dom v človesju predelajo kar velkio hrane. Seveda hrano predelujejo tudi črevesne dlačice.


Resice nič ne prebavljajo, resice so v črevesju samo za to da povečajo absorbcijsko površino in pospešijo prehajanje snovi v krvni obtok. Hrano mehansko predeluje kvečjemu peristaltika.

In Brom ima prav, ogljikovi hidrati se razgradijo že v ustih zaradi encimov kot je Amilaza. V želodcu poteka samo razgradnja beljakovin z pepsinom. Probaj žvečit kos kruha v usith nekaj minut, čez nekaj časa boš občutil sladkobo, to je zaradi encimatske razgradnje škroba na manjše enote glukoze.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Ne sep 16, 2007 8:08 am 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Ne jul 01, 2007 5:14 pm
Prispevkov: 376
Kraj: lesce
brom je napisal/-a:
vodik boš dobil iz skoraj vsake kovine če jo vržeš v HCl.


A bi bil lahka mal bol natancen?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Ne sep 16, 2007 8:50 am 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Če feb 22, 2007 7:27 pm
Prispevkov: 1373
Kraj: Domžale
Ja večina dostopnih kovin reagira z klorovodikovo kislino pri čem nastane kovinski klorid in vodik. Take kovine so cink, aluminij, baker, železo, .... Ampak sploh ne vem kaj ti razlagam ker se tako ali tako gotovo ne boš upal v merkurju vprašati za klorovodikovo kislino.

LP


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Ne sep 16, 2007 9:00 am 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: To mar 21, 2006 8:00 pm
Prispevkov: 1428
baker ne izpodriva vodika iz kislin.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Ne sep 16, 2007 9:01 am 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Če feb 22, 2007 7:27 pm
Prispevkov: 1373
Kraj: Domžale
Aja :shock: . Mogoče ne iz HCl ampak iz žveplove in dušikove pa :wink: .


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Ne sep 16, 2007 9:46 am 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Ne jul 01, 2007 5:14 pm
Prispevkov: 376
Kraj: lesce
''' je napisal/-a:
Ja večina dostopnih kovin reagira z klorovodikovo kislino pri čem nastane kovinski klorid in vodik. Take kovine so cink, aluminij, baker, železo, .... Ampak sploh ne vem kaj ti razlagam ker se tako ali tako gotovo ne boš upal v merkurju vprašati za klorovodikovo kislino.

LP



Nvm zakav bi sprasvov ce tocn vem kje je pa ni treba bit tko zlo zaljiv


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Ne sep 16, 2007 12:31 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Če feb 22, 2007 7:27 pm
Prispevkov: 1373
Kraj: Domžale
Ups :oops: . Se opravičujem. Vem da reakcija bakra z HNO3 ali H2SO4 poteče ker sem oboje tudi sam počel pozabil pa sem na to da je vprašanje v bistvu glede vodika. My mistake.

LP


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Ne sep 16, 2007 7:35 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Po jan 31, 2005 4:26 pm
Prispevkov: 1936
Kraj: Tam kjer zivim
Vodik se bo sproscal pri kovinah in kislinah ki so na levo od vodika na potencialni lestvici.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 96 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group