Piro forum
http://forum.piroraj.org/

Tobak
http://forum.piroraj.org/viewtopic.php?f=11&t=3093
Stran 1 od 1

Avtor:  KUKI [ So sep 18, 2010 10:03 pm ]
Naslov prispevka:  Tobak

No jaz sem letos kupil tobak od dejkota. In sedaj imam naslednje vprašanje, ker vem da je še veliko ljudi s foruma kupilo tobak me zanima kako vi ta tobak sušite? Lahko tudi prilepite slike svojega tobaka na forum.

Avtor:  noragaza [ Ne sep 19, 2010 11:26 am ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

Jst sm ga ravno včeraj porezov. Z stebla sm odrezov liste, na šivanko navezov cvern in vse liste dav na cvern (podobno kot sušenje perila samo da perilo pripneš, v tem primeru sm pa prebodu, sm pa gledov da na plantažah posekajo kar celo rastlino in kar tako sušijo, s tem da moraš upoštevati da je tam na delu industrija in da ne bi bilo ekonomično trgati liste ... sušil nj bi se cca. 2 tedna bom poročov kakšen bo uspeh...

Avtor:  KUKI [ Ne sep 19, 2010 1:41 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

Ja je par načinov. En je da se poseka celo rastlino drug pa da od spodaj trgaš liste ki porumenijo. Drugace tudi jaz vem da treba liste na šivanke. Problem mi nastane pri teperaturi na kateri se suši in vlagi potem pa je se tu frementacija. Pa me je zanimalo ce je kdo mogoče naredeil ker mini skedej ali pa zadevo za sušit v kateri obstajajo idealni pogoji.

Avtor:  tomazz [ Po sep 20, 2010 4:30 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

po mojm bi se sušil to tko k travo (konoplo) katero se pač poseka in ubesi na glavo v tmn prostor ki je dobro prezračen.. kakšna podstreha ki ima okna zgoraj ki so odprta da se zrači je kar dobra stvar..

Avtor:  shell [ Po sep 20, 2010 7:08 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

Lahka se ga predimi, suši na soncu, v temi... Narezalo naj bi se ga potem ko je že skoraj suh.

Več o tem vam bo povedal minerec, ko se kaj oglasi on je že skor doktoriral iz tobaka in uporabe :lol:

Lp

Avtor:  minerec [ Če sep 23, 2010 12:34 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

Najbol ekonomično je pobiranje listov, ko dozorijo, po steblu navzgor. Pobiranje po indijanski metodi (odsekaš stebl) je manj ekonomično, ima pa tobak malo več nikotina (kar meni osebno ni ok). Jaz pobiram liste približno enkrat na teden, po dva liststa iz rastline. Ko se listi postavijo vodoravno oziroma malo navzdol so zreli in dovol veliki. S čopičem obrišem crknene mušice pa zemljo iz listov in jih obesim. Sušim na 25*C. Najprej se obarva rumeno,potem rjavo. Ko je rjav, ga zaprem v prekajevalnico in imam tam okol 3 dni. Vsak dan kako uro dimim na dimu iz sadnega drevja. Ni treba, da je dim prevečmočan, saj ima potem premočan okus. Dobro je narediti neke vrste mešalnik dima in zraka, vroč dim zreči s hladnim zrakom. V dobrem tednu je suh. Narežem in je fertik. Za pipe je perfekten :D Zvija se nejbrž bol tako ker ni tanko rezan.
Za cigare je dobro vzet še rahlo vležne liste, ker so bol mastni pa lepljivi. Odrežem list na trakove, tako da je brez žil, in zvijem na enak način kot se tvijajo tulci za motorje, v spiralo.

Avtor:  tomazz [ Če sep 23, 2010 2:05 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

v čem je fora da jih dimš ? a recimo če bi jih samo posušu nebi blo uredu ? kaj pridobiš z dimlenjem ?

Avtor:  shell [ Pe sep 24, 2010 5:59 am ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

Z dimljenjem dobiš okus in barvo, jaz sam ga ne dimim in pride bol zelenkast, kar pa zgleda zvito kokr da bi čistaka zvil (sej vete ka mislim).

Lp

Avtor:  minerec [ So sep 25, 2010 10:08 am ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

Zelene barve je, shell, ker je bil svež list narezan pa na hitro posušen. To pol ni tobak ampak tobakovo seno :lol: Č e se suši z žilami vred se klorofil razgradi in postane nejprej rumen potem rjav.
Dimim ga v lavnem iz treh razlogov; 1. je vsaj meni bol poln arome, drugič ima zaradi višje temperature sušenja majn nikotina in kod tretje, ostaja bolj mehek, ker je pri domačem tobaku včasih problem, da se drobi.
Sem predvčerajšnem poskusil v pipi enega nedimljenega, ne nižji temperaturi sušenega. Najprej je komaj gorel, saj je bil kar mesten od nikotina in smol. Ko se je pa vžgal mi je pa tist prokleti ščepec kar ga je bilo stopil v glavo ko da bi celo škalo naenkrat potegnu! :lol: Sem komaj stal! Verjetno ima toliko nikotina zato, ker je rasel na zeo rodovitni zemlji zraven fižola, ki daje v zemljo dušik. Več dušika, več nikotina :D

Avtor:  noragaza [ So sep 25, 2010 4:49 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

Takole: danes sem tobak ki se mi je že skoraj popolno posušil narezal in ga dal v pečico na 150 prišel je kr nekak lep ne drobljiv tobak, med tem ko sem dal še zelen tobak na 150 je vn prišel zelo drobljiv tobak tako da je večina tega šla v prah ... kakšna je razlika pri kajenju pa še poročam, čakam na kadilce :)

Avtor:  minerec [ So sep 25, 2010 5:37 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

Preden se še ostalo zdrobi v prah, daj ves tobak v taperver posodo al pa kozarček za vlaganje pa en jabolčni krhelj zraven pa v pečico na 60 za pol ure pa bo spet glih prou vlažen, da se ne bo drobil. Works every time :D

Avtor:  dejko1 [ Sr sep 29, 2010 9:29 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

Hehe, jst sm pa zdej eno rundo probavu zunej na zraku sušit pa se ne obnese najboljš, pomojem že premrzlo, ker ni cel porjavel... Računam da se bo ponoči navlažil pa da bo v parih tednih bolj porjavel. Se mi zdi da je prej bolje uspevalo ko sem imel liste naložene enega na drugega, kot pa zdaj ko so posebej...

Sej listja bo dovolj za poskušanje... Me malo mika da bi obrov kar vse liste, sam jih bom moral malo pustit da bodo semena dozorela :lol:

Avtor:  minerec [ Pe okt 08, 2010 7:12 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

No moj tobak je v najlepših letih :D listi imajo po dolžini premer kake 60cm kar je kar lepo :wink: celo zacvetet hoče! Verjetno mu sicer ne bo uspelo razvit semena ampak vseeno...

Avtor:  cenzurirano [ Po feb 23, 2015 3:08 pm ]
Naslov prispevka:  Re: Tobak

jas mam semene pa pol ko ga bom posadil bom mel tud tri vrste tobaka pa ce koga zanima prodam bolj poceni piroehnikom al pa menjam za kaj.
drgac pa ce ga ma kdo kako vprasanje okol tobaka kr...
pa se to v cigarete dajejo razne kamikalije ki te se bol zasvojijo ce pa kadite domac tobak se vam bo po po 2-3 cigaretah zdel isto dober...pol pa a se ne pocutis bolse ce ves da se stem zastrupis pol man kot pa stisto is trgovine.pa se bol pocen je
lp

Stran 1 od 1 Časovni pas: UTC + 1 ura
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/