Danes je To dec 10, 2019 2:17 pm

Časovni pas: UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 124 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Pe jun 04, 2010 7:35 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
Lep pozdrav

Verjetno je že gdo gdaj slišal za traktor na les, ali pa tudi avtomobil na les ipd. Med drugo st. vojno so nemci dosti razvijali to tehnologijo, saj so iskali alternativo za nafto. Gre dejansko za zelo preprost princip plinskega generatorja na podlagi nepopolnega gorenja lesa. Ko les (vir celuloze) nepopolno gori (tli) v zaprtem prostoru z omejenim dovodom kisika, razpade na ogljik, ki gori dalje in segreva les, ter metan, metanol in druge alkane pa tudi alkohole, skratka gorljive zadeve. To opazite tisti, ki kuhate oglje na vrhu kotla kot vnetljiv gost plin. Ta plin se prestreže v hladilnik, kjer se ohladi, od tam pa še v filter kjer se očisti nečistoč, katrana, tudi vodne pare in nasploh stvari ki niso za v motor. Zadevo se priključi na sesalni kolektor motorja z ventilom za dovod zraka. Ko motor obratuje vleče zrak skozi reaktor, kjer se obogati z lesnim plinom in potem izgoreva v motorju. Zelo enostaven princip, primitiven pa vendarle efektiven.
Največja prednost je seveda v ceni goriva, ta je praktično zanemarljiva. Eno vedro lesnih sekancev, torej odpadnega materiala, zadostuje za 70km vožnje. Prednost je tudi v tem da ni potreben noben posebej zakompliciran uplinjač.
Slabost je v tem, da tak motor potrebuje visoke obrate za idealno delovanje generatorja, kar pa mu zmanjša življensko dobo. To bi se sicer verjetno dalo rešit z neke vrste turbopolnilnikom, ki bi motorju pomagal sesati plin. Druga možnost pa je dvotaktni motor, saj za razlkio od 4taktnega pri enakih obratih porabi enkrat več mešanice zraka-goriva.
Ekologija mislim da tu ni problem saj je les obnovljiv vir.
Rad bi se lotil malo širšega ekserimentiranja v tej smeri, saj se mi zdi dokaj smiselno.
Zanima me, če ima gdo kakršne koli izkušnje z to zadevo, če ima mogoče doma še kak traktor na les (niso sicer pogosti so pa prisotni po starejših kmetijah) in seveda če ima gdo kak nasvet :wink:

lp, minerec


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Ne jun 06, 2010 1:09 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe okt 21, 2005 6:03 pm
Prispevkov: 2033
Kraj: tukej
dvomm da bi ti tole ratal razvit ker rabš kr precej stvari.. če ti pa uspe pa svaka čast am vsekakor se priporočamo da objavlaš slike in tvoje ugotovitve pri izdelavi.. (seveda če želiš)

tole z lesnimi sekanci je pa odlično z 20 l sekancov da narediš 70 km to je kr precej glede na to mau lesa..


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Ne jun 06, 2010 3:59 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe feb 05, 2010 9:41 am
Prispevkov: 24
Kraj: port of roses
Te zadeve se spomnim iz srednje šole, pri predmetu elektroenergetika smo obravnavali elektrarne na lesno pirolizo (izraz za nepopolno izgorevanje lesa). Profesor je ob tem poglavju pripravil še kratek članek o enmu rusu, ki je lado predelal v ta sistem.
Je pa pri tem slabost ki je nisi omenil in je precej pomembna: od časa ko se odločiš da se boš odpeljal, do časa ko se dejansko premakneš skupaj z vozilom mine kar precej časa (2-3 ure), razume se: zakuri pod kotlom, počakaj da les začne izgorevat(oddajat pline), počakaj da se kondenzira dovolj plina in si tam, 3 ure.

Zdej pa ne pravim da je zadeva neuporabna. Če ima kmet za zorat njivo, zakuri ogenj, pomolze krave al pa še kaj in traktor ima v tem času pripravljen. prišparal si je kar nekaj šoldou. (le primer)

izkušenj 0,
je pa o tem napisanega full, in ni vrag da ne boš našel vseh odgovorou.

ALA
poročaj kej kako napreduješ ;)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Ne jun 06, 2010 6:40 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe okt 21, 2005 6:03 pm
Prispevkov: 2033
Kraj: tukej
konc koncov bi lahko poganju s tem manši motor ki bi gonil generator generator pa elektro motor kar bi bilo vsekakor lažje ok mal več prostora zavzame ampak pomoje bi bilo lažje..


konec koncov bi pa lahko ta plin proizvajal doma in ga pod pritiskom povnil v jeklenke in z njim poganjal avtomobil..


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Ne jun 06, 2010 9:35 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Ne dec 10, 2006 6:43 pm
Prispevkov: 981
Saj mislim, da je bilo že v osnovi tako mišljeno, ker je dosti lažje potem regulirat elektromotor, kot pa motor na plin (moje mnenje).


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Ne jun 06, 2010 10:04 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe feb 05, 2010 9:41 am
Prispevkov: 24
Kraj: port of roses
je pa dosti dosti manjši izkoristek, pa še nič manj enostavneje ni, cel sistem je treba pripravit glih tako, da ti enakomerno poganja generator, seveda imamo tudi neke stabilizatorje ki zadevi še zmanjšajo Izk.


Jeklenka, doma napolnjena je najbolj optimalna rešitev,
+3ure prej omenjenega vžiga se zmanjšajo na praktično 0.
+teža celega vozila bi bila drastično manjša pravtako tudi prostornina (kotel, kondenzator)
*+ob postavitvi stacjonarnega sistema za pridobivanje plina bi se ti ponudile še številne možnosti kot npr proizvodnja elektrike (če ne drugo za domačo porabo), mogoče celo prodaja plina.


-manj atraktivno
*-konstantna nabava velike količine odpadnega lesa

LP


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: To jun 08, 2010 8:56 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe okt 21, 2005 6:03 pm
Prispevkov: 2033
Kraj: tukej
tud elektro generator ne dela na konstantne obrate oz konstantno moč ker potem bi bilo ob zagonu premalo energije... in ob klancih tudi če bi imel pa višje obrate bi pa pri ravni vožni proizvajal presežek za brezveze tako da bi moral regulerat stalno obrate..


seveda bi se dalo narest kar dobrega hibrita na tole če narediš še da ob zaveranju proizvajaš energijo in jo hraniš potem še veliko bolje ampak je problem ker potrebuješ akumulatorje za shranjevanje energije kar bi bil problem... vsekakor se bi bol splačal narest kar avto na elektiko najman komplikacij le problem je ker potrebuješ samo za baterije od 8 do - 15 000 € in uprašanje je če uzameš najmočnejše če boš z njimi lahko naredil 200 000 km kolikor jih narediš z bencinom za ta denar.... oz še več ker za 15 000€ dobiš že kar lepo varčen avto ki požre okrog 5l na 100 km ;)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Če jun 10, 2010 5:13 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
Ja to z agregatom je dejansko tudi namen. Agregat bi namreč rad priredil na lesni plin. Težava je le v tem da ga še nimam :wink:
Glede stiskanja plina v jeklenke; za vikend sem 50L kompresor priredil, da bi namesto zraka stiska lesni plin, v bistvu sem samo sesalni ventil na novo naredil in podaljšal z cevjo. Potem pa sem se spomnil, da se zrak v kompresorju močno močno segreje in da je v plinu tudi nekaj zraka, kar bi lahko privedlo do strašne nesreče. Kake 200L plina, ki eksplodira v jeklenki se mi ne zdi lepo.. Tako da je ta projekt opuščen.
Zdaj razvijam generator, ki pa bo imel svoje lastno polnenje sekancev na polža, podobno kot ima peč na biomaso. Prednost je ker ni treba odpirat reaktorja za dodajanje lesa.
Dobro bi bilo tudi ločit pline v lesnem plinu.. Če se ohladi se kondenzirata voda in metanol ter ostanejo metan in plinasti alkani ter CO2. Potem je stvar malo bol enostavna. Metanol gre lahko v navaden bencinski motor, menda se krasno obnaša zaradi visokega oktana. Težava ga je le ločit od vode...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Če jun 10, 2010 5:17 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: To sep 28, 2004 1:43 pm
Prispevkov: 2216
Kraj: Ljubjana
V lesnem plinu sta še Butanol in Aceton. Tko da imaš kar lepo mešancio vnetljivih zadev. Mislim pa da je zraven še nekaj katranu podobnih zadev, neki težki alkani, res podobni Nafti/Katranu.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Sr jun 30, 2010 10:17 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Če apr 19, 2007 5:57 pm
Prispevkov: 731
Če mene vprašaš je stiskanje lesnega plina, brez da bi ga destiliral v posamezne frakcije, po varnosti precej podobno stiskanju acetilena ;)

Pomojem bi se dalo nekaj "smole" - katranov in sorodnih večjih molekul skrekirati v manjše. Nekje sem bral da deluje bakrena ali železna volna kot katalizator, na wikipediji pa omenjajo tudi uporabo zeolitov, aluminie in silike za ta namen. Kreker bi moral biti montiran direktno na "izpuh" iz generatorja plinov, ko so ti še vroči in bi moral verjetno bit še dodatno ogrevan.

Kar se tiče hladilnika bi se mogoče lahko uporabilo tudi vodni stolp - tako da grejo plini čez vodo. Ko bo koncentracija bolj hlapljivih snovi (npr. aceton, metanol) v vodi dosegla določeno koncentracijo ne bo več naraščala ampak bodo preprosto te snovi šle direktno skozi.

Metanol lahko od vode pomojem ločiš z izsoljevanjem? Problem je da se metanol lepo veže na kar dosti raznih poceni sušilnih sredstev (npr. CaO, CaCl2), ker je najbolj kisel med alkoholi in tvori metanolate. Seveda lahko metanol / metanolate uporabiš tudi za sintezo biodizla iz odpadnih olj (kuhinjsko olje ne strojno).

S plinom iz generatorja boš najlažje pognal motor, ki deluje na vplinjač. V vseh avtomobilih (hehe, ki so zdaj v uporabi) se gorivo vbrizga direktno v motor, tako da je potrebno za uporabo plina / drugega goriva modificirat injektorje, mogoče bi delovali tudi LPG injektorji, samo to je potem že okoli 500EUR investicija, pa še potem ni nujno da se ne bodo le zamašili... Pri prevelikih oktanih lahko pride do poškodbe motorja zaradi prevelikega pritiska v batih (zvije palčke od batov). Za agregat (ima vplinjač :) ) obstaja tudi možnost da deluje na mešanico, potem boš moral ugotovit kako olje/dvotektol dodaš sami plinski mešanici.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Če jul 01, 2010 7:44 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe okt 21, 2005 6:03 pm
Prispevkov: 2033
Kraj: tukej
lih pred katkim je blo na national geographic al kakorkoli se že napiše o temle generatorju k sta unadva k ustvarjata

in sta ubistvu čist simpl zadevoo nardila za filtrerat sta uporabla ciklonski filtr pa ubistvu pol še enga druzga am in use sta dala na avto zadeva je delala največ sta mela problemov z užigom ker je mogla bit mešanca taprava da je užgal... pa tud frgazar je treba predelat ane zadeva je definitivno izvedliva... enkat bom probov ampak čisto samo za pridovbivanje vodika ker se baje izloča v večjih količinah... zadeva je dost uporabna sam rabš un ppick up k ma zad še kontejnrr za stvari gor naložit ane.. k v navadn avto je mau teži dt use skup :P

vs materjal bi se pa sko na smetišču dal dobit


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Če jul 01, 2010 10:00 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
Ja zna bit primerljivo z acetilenom :wink:

Ločevanje z izsoljevanjem bi skor sigurno šlo samo malo veliko bi šlo soli...
Tisto z krekiranjem težkih alkanov je v bistvu dost pametna ideja. Najbolje bi blo v reaktorju nardit ta katalizator, recimo spelat cevi, napolnene z jekleno volno med žarečim ogljem na dnu. Tak katalizator bi se super ogrel na delovno temperaturo, mislim da okoli 1000*C. Baker odpade ker bi se znal stalit.

Prvič pa slišim, da visok oktan škoduje motorju. Oktansko število v bistvu pomeni le to, pod kakim tlakom je mešanica goriva in zraka zmožna samovžiga. To najlepše vidiš če si gdaj friziral kak moped :D Če mu hočeš dat obrate je treba glavo pobrusit, tako da je v mrtvi točki bata čim večjo kompresijo, sepravi tlak.Če glavo pobrusiš do konca je tlak že tako velik, da pri 95 bencinu motor klenka, sepravi se mešanica sama vžge še preden da svečka iskro. To upliva na moč motorja, ker eksplozija poriva bat dol, takrat ko more gor. Rešitev je 98bencin :) Druga stvar pa so goriva z večjo hitrostjo zgoravanja. Eter je znan po tem da lahko v preveliki kompresiji celo detonira, kar pa ni nujno dobro za motor :lol: Zaradi tega so eter dodajali bencinu v športnih motorjih, poznam pa budalo ki je dal mešanico etra in nitrorazredčila, sepravi toulena in metanola, v motor in je ta laufo ene 15s zelo dobro, potem pa je strgalo cilinder iz motorja...

Mislim da bi bila bedarija investirat 500 evrov v modifikacijo FIS ker je tisto pol specializirano za druge pline, ne za lesni plin. Ne samo da bi se zabasalo, vprašanje če bi sploh delovalo. Frgazer je tu najbrž najboljša izbira. V bistvu bi bilo treba naredit čist na novo, saj navadni uplinjači dovajajo gorivo zraku, tu pa je obratno.

Te dni grem k kolegu po mašino od APNja, sepravi štirke po domače pa grem kr v akcijo. Edina težava pri tem motorju je dovajanje dvotaktola... Pain in the ass... Razmišljam o neke vrste bošpumpici, predniku tlačne črpalke za disel. Tu bi pač
pod tlakom čez šobo šopalo olje v sesalni kolektor. Tle je spet problem ker bi potem bošpumpica špricala preveliko količino olja in bi blo treba nardit, da šprica v manjših intervalih, recimo 1vbrizg/10 obratov.

Težava je tudi v tem, da bi mogu motor vlečt plin čez vse te katalizatorje in filtre, kar zagotovo predstavlja nek upor. Pametno bi bilo motorju pomagat z kakšnim polnilnikom, mehanskim recimo...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Pe jul 02, 2010 12:36 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe okt 21, 2005 6:03 pm
Prispevkov: 2033
Kraj: tukej
bolš bi blo če bi se lotu avtomobila ker je 4 takt in bi zadeva precej lažje spelala pa še mazat ni treba... avto dovol dobr za to pa dobiš že za 100€ al pa mogoče mau več...


pomojm nerabš tok teh filtrov ampak sam hladilnik in nek filtr ki ti bo samo večje delčke pobrav vn oz pač delčke ki bi lahko škodili.. in s tem se znebiš prevelikega upora... tist ciklonski filtr je dost dobra rešitev za večje delčke... za manše daš pa pač nek zračni filtr... glede frgazarja bi blo pa potrebno mal predelav ampak pomojm zelo malo... (sešvasaš 2 fargazarja skupej en za zrk drug za plin in potem lepo oba regolerašda pride prava mešanca do motorja ko maš naštuderan pa samo frgazar za plin odperaš in se peleš hitrejšok to je bl moj kmečk razmišlanje :P


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: So jul 03, 2010 2:55 pm 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: Če apr 19, 2007 5:57 pm
Prispevkov: 731
:) tisto z oktani je blo mišleno bolj hitrost eksplozije. En kolega je pelu na nitro razredčilo, seveda ne prov dolgo :lol:

Pri avtomobilu je problem, ker ima injektorje (špricnejo bencin direktno v cilinder - ni fergazerja) in ker je vse kontrolirano preko računalnika, katerega nastavitev doma skoraj ne moreš štimat. Jst mam kablovje za diagnostiko ene par različnih firm pa lahko v bistvu samo berem podatke... Računalnik določa tudi timing vžiga / vbrizga pri različnih hitrostih in močeh, tako da motor ven spravi čim večji navor, za različna goriva ta timing seveda ni popolnoma isti...

Sem zdajle sicer malce pogledal navodila za montažo LPG sistemov in se injektorje preprosto odklopi (verjetno zaključi z nekimi upori), ko se dodaja plin. Plin gre pa direktno v sesalni dovod za zrak (računalnik od LPG sistema pa uporabi signal od injektorjev za doziranje plina). Tako se dela tudi pri HHO sistemih, samo da je tam vse skupaj bolj neprofesionalno, vtakneš cev v dovod zraka in kao boljše dela...

Fergazerja ti pomojem sploh ni treba nevemkolk predelat, najbol da nardiš mešalnik plin-zrak kar pri dovodu za zrak. Še vedno pa lahko dodaš nekoliko bencina z dvotektolom in potem odpade še posebna črpalka za dodajanje dvotektola. Za vžig lahko uporabiš tudi finto, ki jo uporabljajo manjši motorji (npr. kosilnice) za vžig, preprosto v fergazer daš par kapljic bencina...

Ciklon ima pomojem zelo malo upora, vseeno pa priporočam neko "turbopolnjenje", nekateri generatorji plina sicer delujejo tudi na konvekcijo... Verjetno bi bil čisto zadosti nek manjši ventilator da piha skozi generator plina, samo moraš pazit, ker če ima generator plina preveč zraka spet ne bo delal tako kot je treba...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: So jul 03, 2010 4:34 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe okt 21, 2005 6:03 pm
Prispevkov: 2033
Kraj: tukej
fora je da morš met starejši avto ki ima use še preko fargazarja in brez računalnika ker če je računalnik kot si napisal je brezveze... tako da se splača starejši avto kupt pa še ceneje je če kaj zajebeš pa uničš pa tud rezervni deli so cenejši..... nevem ho je plin dovol ohlajen bi lahko dal navadn zračni filtr in bi bilo to to... brez problema..


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Po jul 12, 2010 9:39 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
No generator je v večini končan, manka sam še hladilnik s filtrom. Naredil sem manjšo verzijo generatorja, ki zadostuje potrebam 50ccm mašince. Pretok plina mora po grobih izračunih bit okoli 1L/s pri takih zmernih obratih.

Mašino sem glih dobil od kolega in sem jo hotu odpret pa me je minilo da bi jo še gdaj pogledal. Ne da se opisat... Blajarca pleše svojevrsten tango po karterju, gor, dol, levo, desno :D Batni obroček je zamlelo v cilindru, lahko si predstavljate ljubke zareze, ki jih je vrezal... Nebi o stanju magneta, elektronika je... No v bistvu je sploh ni :lol: Pa nebi zdaj o tem ne spada sem.. V glavnem hočem povedat da me je nategnu :roll:

Naslednja postaja je vrtna kosilnica, če jo bom uspel dobit kje. Tudi motoka zna bit obetavna, pri obeh zadevah pa bo spet trajalo da jih zvrtam od kot...

Zadevo za mazanje dvotaknih motorjev mam pa tudi že naštuditano. V frgazer bom ugradil neke vrste šobo za aerosol, tako kot jo imajo avtoličarji za barvanje. Nardit moram še samo sistem za doziranje pa prklopim na kompresor in bi mogl šibat :wink: idealno bi seveda blo dobit 4taktno zadevo, samo ko je nikjer zaboga ne dobim. Če je tle ker iz gorenske pa se mu valja kje kaka stara laksarca, kosilnica ali pa kej podobnga, pa ne rabi in bi jo ugodno dal za kake 20e zavoljo raziskave pa da vsaj kolker tolk dela, mi bo nadvse polepšal dan :D
Drugače pa dam slike gor takoj ko bo fertik.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Sr jul 14, 2010 3:41 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe okt 21, 2005 6:03 pm
Prispevkov: 2033
Kraj: tukej
ej am jest mam doma mašino od avtomatika nimam pojma a dela al ne sam če rabš si jo lhk prideš iskat... sm pa nekje 25 km vn iz ljubljane.. (ne proti gorenski)lahk ti jo pa prpelem sam pač daš za benz...


če dela in to use pa res nimam pojma... manka ene par stvari semizdi :P če maš užitk raztavlat prid pa odpel...


drgač pa lepo da zadeva napreduje...


mam pa še eno bolšo stvar :P


pulse jet in sicer tisti v obliki črke U zadeve še nism zalavfal ampak sm skoraj prepričan da dela potrebujem uštimat dovod in regulacijo goriva in stvar bo delovala ;)


aja pulsota ne prodam ! :P hhe lahko pa skupej kej sutvarva..


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Sr jul 14, 2010 6:26 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
No a nism reku da mi bo to dan polepšal? :D cel tedn mi je potepšal hehe. Mašino daš zastonj?? Če si pa res tk dober pol pa pridem kr iskat pa še prou deleč nisi :D
Drugače pa PULSJETA MAŠ????? Ne ti mene zajebavat! :lol: kak maš pa premer zgorevalne komore?? Jaz imam tak model z dvema vhodoma za luft. Dela ZELO pomankljivo :wink: Sicer pa več glav več ve!!

No generator napreduje! :D Učeraj sem ga prvič zalaufal in je po presenečenju deloval celo brez vleke motorja ali ventilatorja! Bol pomanklivo sicer, saj je pri taki švoh vleki v reaktorju tako nizka temperatura, da les le delno razpade. Je pa plin gorel! Sicer še dokaj sajasto, razlog zato je verjetno v temperaturi.

Pa šeeno pmanjklivost sem odkril! Govora je bilo o katalizatorju za krekiranje večjih molekul. Ta naj bi bil iz jeklene volne. Brez katalizatorja je bil plamen torej kar sajast, plin pa zelo vlažen! Na čase celo do te mere, da ga je vlaga zadušila. Tudi iz mojega površnega švasa na hladilniku je kapljala katranasta voda. To torej pomeni, da je nek katalizator skoraj nujen že zaradi izkoristka.
Potem pa sem se spomnil, da so včasih pridobivali vodik z uvajanjem vodne pare skozi žareče oglje. Tako so dobili torej mešanico H2, CO IN CO2, ki je odlično gorivo.
Generator ima napako, da se lesni plin iz žarišča navzgor sesa v kolektor. Tako toplota od žerjavice razkraja les, ki ga ima nad sabo. Tak princip se mi zdi logičen, saj gre toplota gor :wink: današnji plan je, da speljem vroč surov lesni plin, ko bo že razvit skupaj z vso vodno paro in vsem katranom v spodnji del, pod žarišče. Tam ga bo spet posesalo med žerjavico, ko ga bo katalizirala. Tako bi se mogla bistveno zvišat kurilna vrednost in izkoristek, saj vodika v zdajšnjem poskusu skoraj ni bilo. Vsa ta voda se bo zdaj lepo razkrojila, skupaj s katranom. Taka je teorija :D Kako je s prakso pa, po oglasih :lol:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Ne jul 18, 2010 1:15 pm 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: Pe okt 21, 2005 6:03 pm
Prispevkov: 2033
Kraj: tukej
mašino lahko prideš iskat ta tedn po tretji uri lahko ti jo pa tudi dostavim v lj kjer delam...glede pulsota misim da ima izgorevalna komora nekje 12 cm premera... je bol majhen ke nism želel petiravati...


morm uštimat dovod goriva oz pač cevko in te stvari da bm lahko sprobal če deluje...


aja kakšne barve je plamen ko gori ?


ker pri unih dveh ki sta tona national geographicu probavala sta mela čist modr plamen in bez kakršnih koli saj ...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: lesni plinski generator
OdgovorObjavljeno: Pe jul 30, 2010 10:48 pm 
Odsoten

Pridružen: To maj 19, 2009 6:52 pm
Prispevkov: 715
Kraj: za devetimi gorami
Morje pavza :lol:

Ej sem uspel usposobit tisto mašino, po čudežu sicer bi reku vsak ki jo je videl, tako da najlepša hvala glede tvoje mašince tomazz bi pa z največjim veseljem pršu pulsa nekoč pogledat :D Čim prej seveda...

No 12cm zna lepo na plin laufat sicer pa kje si dobil načrte??

Plamen je čisto odvisen od temperature žarišča. Če je zelo visoka se torej veliko komponent plina krekira, pa tudi voda razpade v vodik, kar da prozorno moder plamen. Če je nizka pa včasih sploh ne gori.

Prvi test z motorjem ni bil preveč uspešen, kriva je bila pa luknja v filtru. Najprej sem zalaufal motor kar na plin. Naredil sem dvojni frgazer, tako da lahko deluje v štartu na plin, potem pa postopoma dovajam lesnega in zapiram butan. Morem dodelat filter(ta je bil samo lambar z oblanci) in ventilator, tako da bo razvilo dovolj temperature za uspešno delovanje.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 124 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group